Vælg en side
Hvad er vektorgrafik og hvordan bruges det?

Det er ikke altid nemt for folk at forstå hvad vektorgrafik er, med mindre de beskæftiger sig med grafisk arbejde eller online markedsføring på nettet, hvor man netop har brug for vektorgrafik.

For at materialet, man ønsker at slå op ser ordentligt ud og ikke bliver forvrænget undervejs har man brug for vektorgrafik. Når man som f.eks. grafiker bliver bedt om at designe et stykke grafik, der skal kunne bruges til mange forskellige formål både i form af print men også på nettet, er det vigtigt at materialet bliver vektoriseret, således det kan forstørres til næsten en hvilken som helst størrelsen uden at kvaliteten bliver forværret og at materialet ikke får et andet udseende end det oprindelige materiale.

Hvordan virker vektorgrafik?

 

Virksomheder, butikker og naturligvis ganske alm. private mennesker har til tider brug for at få lavet et grafisk produkt i digital form. Der kan være tale om et logo, der skal anvendes til brevhovedet på firmaets brevpapir eller et logo, der skal stå skarpt på et visitkort. Ligeledes skal disse logoer også til tider anvendes i meget store formater som f.eks. på et stort firmaskilt, der skal sidde på virksomhedsbygningen eller trykkes på store plakater eller roll-ups.

Når grafikeren tegner disse logoer og skaber et unikt design, gør man oftest dette ved hjælp af et ”illustrationsprogram”. Man tegner med punkter og streger, danner kurver, farver og nuancer i en ellermange forskellige farver. Vektorgrafik er derfor linjer og punkter defineret ud fra linjer og polygoner. Og ikke defineret udfra pixel som en normal Bit-map fil

Det er ikke kun logoer, der designes i et illustrationsprogram. Der kan sagtens også være tale om tekst, tegninger og andre former for grafisk design, der skal kunne anvendes i mange forskellige formater og til mange forskellige formål efterfølgende. En vektorgrafik er også nem at efterfølgende justere, idet man kan foretage ændringer, uden at det påvirker eller går udover den eksisterende grafik. Skrifttyper kan printes ud, selv om man ikke har denne skrifttype på sin computer, da den er vektoriseret og derfor ikke længere er en kodet skrift men er blevet lavet om til et stykke grafik.

Fordelen ved at lave eller få rentegnet tegninger og illustrationer/logoer i vektorgrafik er den, at man efterfølgende kan ændre størrelsen på disse, uden at det forvrænger illustrationen og uden at detaljerne bliver dårligere – altsåbliver sløret, hakket og mindre tydelige. En vektorgrafik kan med andre ord skaleres i størrelsen næsten ubegrænset uden tab af den kvalitet, der ligger i det oprindelige produkt. Fordelen ved dette er at vektorgrafikken kan bruges til utallige formål Typisk for logoer er den, at de især skal kunne anvendes til f.eks. påsyning på tøj og uniformer, udstansninger og til påsættelse på biler.

Så med andre ord kan noget, der er kreeret i vektorgrafik skaleres fra frimærkestørrelse helt op til store formater som plakater og bannere mv. 

Send os en mail, vedhæft din fil og beskriv opgaven

Og vores designere vil vende tilbage med et uforpligtende tilbud indenfor 6 timer!

contact@re-draw.dk

Se vores illustration af forskellen mellem vektorgrafik og almindelig bitmapgrafik

Download denne .pdf fil:

Illustration af forskellen mellem vektorgrafik og bitmapgrafik

Zoom ind på de 2 logo’er, og se forskellen på detaljerne